HAZIR BETON NEDIR ?

Tanımı:

     Beton, çimento, su, agrega ve kimyasal veya mineral katkı maddelerinin homojen olarak karıştırılmasından oluşan, başlangıçta plastik kıvamda olup, şekil verilebilen, zamanla katılaşıp sertleşerek mukavemet kazanan bir yapı malzemesidir.

      Betonun mutlak hacmini %70 oranında agrega (kum, çakıl, mıcır), %10 oranında çimento, % 20 oranında su oluşturur. Gerektiğinde, çimento ağırlığının %5'sinden fazla olmamak kaydıyla, katkı malzemesi ilave edilebilir.

      Betonu günümüzün en yaygın taşıyıcı yapı malzemesi yapan özellikleri şöyle sıralamak mümkündür :

  • Ucuzluğu,
  • Bilgisayar kontrollü santrallar, transmikserler, pompalar... vb. ile üretim, taşıma ve yerleştirme aşamalarında büyük gelişmelerin sağlanmış olması,
  • Şekil verilebilme kolaylığı,
  • Çelik donatı ile (betonarme) çekme mukavemetinin yetersizliğinin dengelenmesi
  • Yüksek basınç dayanımlarına ulaşılması
  • Fiziksel ve kimyasal dış etkilere karşı dayanıklılığı (uzun ömür, bakım kolaylığı),
  • Hafif agrega ile hafifletilmesi, pigmentlerle renklendirilmesi.

Hazır Betonun Tarihçesi:

       Hazır beton, dünyada ilk kez yüzyıl başında (1903) Almanya'da ortaya çıkmış, sonraki birkaçyıl içersinde de ABD'de görülmeye başlamıştır; 1914 yılında , Stephan Setephanian adında, Ermeni asıllı bir Türkiye göçmeni tarafından beton taşıma amaçlı "transmikser" aracının geliştirilmesi, hazır beton endüstrisinin Amerika'daki yaygınlığını artırmış, özellikle savaş yıllarından sonra , bazıları bugün de faaliyette olan pek çok hazır beton firması kurulmuştur. İzleyen yıllarda hazır betonun yapıların temel inşaat malzemesi olarak benimsenip, yaygınlaşmaya başlaması uzun sürmemiş, kısa zamanda pek çok ülkede hazır beton üretilip, kullanılır olmuştur. Özellikle 20.Yüzyılın ikinci yarısıyla birlikte hız kazanan kentleşme ve altyapı çalışmaları, hazır beton ve beton ürünlerinin daha çok üretilip, yaygınlaşmasını sağlamış, dolayısıyla bu alanda pek çok teknolojik gelişme kaydedilmiştir

DÜNYADA HAZIR BETON

      Hazir beton ilk olarak 1903 yilinda Almanya'da ortaya çikmis ve özellikle Amerika'da yayginlasmistir. Birinci Dünya Savasi sonrasi pek çok hazir beton firmasi ortaya çikmis ve bu endüstri büyük bir ivme kazanmistir. Yüzyilin ikinci yarisiyla birlikte hazir beton temel insaat malzemesi olarak benimsenmistir.

      Günümüzde gelişmiş ülkelerde tüm betonarme inşaatlar hazır beton ile yapılmaktadır. ERMCO (European Ready Mix Concrete Organisation) verilerine göre, bugün Avrupa ülkelerinde yılda yaklaşık 300 milyon m3, ABD'de ise 200 milyon m3 hazır beton tüketilmektedir. Dünyanın ekonomik ve teknik olanakları geliştikçe, bu tüketim yeni alanlara da yayılmaktadır. Örneğin, 1970-1990 yılları arasında havayolu taşımacılığı % 75 oranında artmış ve taşınan yolcu sayısı ikiye katlanmıştır.

      Bunun sonucunda hava alanlarına olan gereksinim artmış, yeni ve daha modern havaalanı yapıları geliştirilmiş, yüksek dayanımlı betonlar kullanılmıştır. Aynı şekilde, kara ulaşım araç ve olanaklarının olağanüstü boyutlarda gelişmesi de yolların, köprülerin, tünellerin yapımı için özel betonlara olan gereksinimi artırmış, bu da bu konuda hazır beton bazlı yeni çözümler üretilmesini sağlamıştır.

      Hazır beton üretim sistemlerinde ülkelerin iklim koşullarından kaynaklanan farklılıklar görülmektedir. Türkiye'de üretilen hazır betonun yaklaşık 1/3'ü kuru sistemle üretilmektedir. Pompa ile dökülen beton oranlarının karşılaştırılmasında ise % 85'le en çok pompa kullanılan ülkenin Türkiye olduğu görülmektedir.

BETON STANDARTLARI

      Betonun bilimsel formüllerle , istenilen direnç ve performansta üretilebilmesi standardizasyon ile yakindan ilgilidir. Her ülke kendi standartlarini olusturma konusunda çalismalar yapmis olmakla birlikte özellikle Avrupa Birligi'ne yönelik ortak normlarin olusturulmasi gündemdedir. Avrupa Hazir Beton Birligi - European Ready Mixed Concrete Organization ERMCO Türkiye dahil 25 üyesi ile bu konuda çalisan en büyük kurulustur.

      Beton endüstrisinde günümüzde, beton özelliklerinden yanliz dayanim degil, islenebilme , geçirimsizlik , ve zararli çevre kosullarina dayaniklilik gibi performans özellikleri de önem kazanmistir. Bu nedenle betonda kalite kontrol sistemlerinin kurulmasi için önemli yatirimlar yapilmaktadir. Kalite gereksinimisi takip etmek ve sertifika kurallarini tanimlamak için sektörel sertifika kurumlari kurulmustur. Örnegin Ingiltere'de Betonarme Çelikleri Sertifika Kurumu (CARES) , Hazir Beton Kalite Sistemi (QSRMC) ve Türkiye'de THBB Kalite Güvence Sistemi.

Merkez İletişim No: 0 332 881 28 64 - 882 86 77
Adres: Camiatik Mah. Nevzat İspir Cd. No: 60 ILGIN / KONYA